top of page

Anatomie

Waarom vindt ik dat belangrijk als yogadocent?


Persoonlijk ben ik al mijn hele leven geïnteresseerd in het menselijke lichaam. Als kind vond ik het al wonderbaarlijk hoe mijn lichaam zichzelf kon genezen naar een valpartij of ziek zijn. Ook duurde het soms even, mijn lichaam zorgde dat mijn lichaam weer gezond werd.

Zo gaaf …. als je daar even over nadenkt. Wij hebben gewoon het vermogen om onszelf te genezen mocht er iets voorvallen. Nu geldt dat misschien niet voor alles wat in ons lichaam gebeurt maar wel voor veel.

5 jaar geleden ben ik mijn yoga opleiding begonnen, en anatomie was een heel belangrijk onderdeel. Gelukkig, want als yogadocent en mens, wil je niemand pijn doen als ze in jouw les zijn. Iedereen komt naar de yoga opzoek naar ontspanning, rust, het verlengen van de vaste spieren, ademhaling of gewoon omdat ze het een uitdaging vinden. Er zijn zoveel goede redenen om yoga te doen want de voordelen zijn enorm.

Nou is het geen geheim dat ik niet aan de opleiding ben begonnen om daar mijn levenswerk van te maken. In eerst instantie deed ik dit puur voor mijn eigen belang, want ik ben niet altijd zo lief geweest voor mijn lijf. Ik heb mijn lichaam in het verleden echt bagger behandeld. Stond er nooit bij stil hoe belangrijk het was om er goed voor te zorgen, want ik wilde gewoon veel bewegen. Hockey, tennis, hardlopen, squash, dansen, allerlei groepslessen in de sportschool zoals GRIT & een hele hoop andere zeer belastende bewegingen, ik heb zelfs even kort aan bodybuilding gedaan …. Jaaaa echt waar … waarom? omdat ik verliefd was op iemand dat dat deed … weer een moment waarin ik niet heb nagedacht over wat ik mijn lichaam aan deed. Dat dus…. Terugkijkend, zou ik niet veel veranderen …. behalve misschien dat ik meer met ‘self-care’ zou toepassen. Juist deze ervaringen hebben mij later in het leven gemotiveerd om meer te leren over het menselijke lichaam. En wat blijkt …. Anatomie en hoe het lichaam fysiek, geestelijk en spiritueel in elkaar zit is gewoon mijn PASSIE!

Anatomische bewustzijn bereide mij als yogadocent voor om deelnemers in de les met blessures, op een veilige manier toch te helpen in beweging blijven. Want beweging is altijd goed, als je maar weet hoe je dat veilig doet. Tijdens de les, geef ik vaak uitleg over de anatomie, om zo de deelnemers een beeld te geven van hoe hun lichaam werkt, zodat ze met deze kennis hun blessure kunnen laten genezen, of juist een blessure kunnen voorkomen, wat uiteraard het beste is.

5 redenen waarom een yogadocent met anatomie kennis belangrijk is!

Gelukkig hebben de meeste yogaopleidingen een module anatomie, maar dat is niet het geval voor alle opleidingen.

1. een basiskennis van de anatomie tijdens een yogales kan blessures helpen voorkomen of juist een ondersteuning zijn in het genezingsproces.

2. het geeft yogadocenten de tools om individueel aanwijzingen te geven zodat iedereen in de les kan meedoen op een wijze dat past bij hun lichaam.

3. een yogadocent kan ook ondersteunend zijn als complementaire gezondheidszorg, naast behandelingen van bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

4. kennis over de werking van het lichaam geeft een yogadocent de vaardigheden om deelnemers in staat te stellen om hunzelf te genezen van pijn, ongemak, stress, …. om maar een paar te benoemen… puur door bewustzijn, ademhaling en de juiste beweging voor die persoon zelf. Hoe krachtig is dat om iemand mee te kunnen geven!

5. Te veel kennis bestaat niet, en als yogadocent ben ik gedreven om te blijven leren.


Zoals ik graag in Engles zeg, [want in Nederlands komt het gewoon niet over]

“I strive to EMPOWER my students to find their own strength & worth through self-awareness.”

Bij Studio Namaste, hebben wij een “PIJNVRIJ YOGA” beleid. Je wilt in de bewegingen nooit pijn voelen, want pijn betekend dat er iets niet goed gaat, en door de tekens dat jouw lichaam geeft steeds te negeren, kunnen er vervelende langdurige blessures ontstaan of in stand gehouden worden. Interesse om yoga ter ervaren in onze studio? Kom het ervaren in onze Proefmaand, 30 dagen onbeperkt yoga voor maar €30,- zonder verplichting achteraf. In 1 proefles weet je vaak niet of jij yoga iets voor jou vindt. Proef het echt, alle types yoga, verschillende docenten & tijden.82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page