top of page

EMPATHIE

Definitie: (Grieks: ἐμπάθεια, invoelen)

Empathie is inlevingsvermogen, het vermogen om zich in te leven in de situatie en gevoelens van anderen.


Empathie is een woord en gevoel waar ik al tijden mee bezig ben. Wat is empathie, wat betekent empathie en waarom is het zo belangrijk om empathie voelbaar te maken in je dagelijkse leven of deel uit te laten maken van jouw leven.


Empathie wordt vaak verward met sympathie. Sympathie is een gevoel van medelijden of verdriet.


In mijn zoektocht naar wat empathie ECHT betekent en hoe dit dagelijks toe te passen in mijn leven kwam ik er achter dat er 3 types empathie zijn.


Cognitieve empathie is het vermogen om te begrijpen hoe een persoon zich voelt en wat hij zou kunnen denken. Cognitieve empathie maakt ons beter in communiceren, omdat het ons helpt informatie door te geven op een manier die de andere persoon het beste bereikt.


Emotionele empathie (ook bekend als affectieve empathie) is het vermogen om de gevoelens van een andere persoon te delen. Sommigen hebben het beschreven als 'jouw pijn in mijn hart'. Dit soort empathie helpt je om emotionele banden met anderen op te bouwen.


Meelevende empathie (ook bekend als empathische bezorgdheid) gaat verder dan alleen anderen begrijpen en hun gevoelens delen: het zet ons daadwerkelijk aan tot actie, om te helpen hoe we maar kunnen.


Mijn moeder zegt altijd, “If you can be anything in this world, be kind.” Haar levensles naar mij was om verder te voelen bij de persoon voor mij, verder dan wat ik in dat ene moment bij iemand voel, want jij weet nooit wat deze persoon heeft meegemaakt of nu doormaakt.


Een lange tijd is dat een grote uitdaging voor mij geweest, om niet meteen te reageren op wat er werd gezegd of gedaan, of wat ik dacht dat iemand bedoelde. Met vallen en opstaan leer ik dagelijks dat er achter elke persoon, elk verhaal, elke reactie, een geschiedenis zit wat tot dit moment heeft geleid. Met vallen en opstaan leer ik nog steeds, en zoals met alles, oefening baart kunst.


In de laatste week ben ik vooral persoonlijk geconfronteerd met de energie in onze samenleving. Ik voel de frustratie en boosheid, angst en verdriet dat het coronavirus en alles wat daarmee te maken heeft met zich mee brengt.


Meer dan een jaar verder, en wij hebben er veel over geleerd maar er is nog zoveel nog niet bekend. Het ergste, voor mijn gevoel, is dat wij overdonderd worden met informatie, “statistieken” en verhalen van alle kanten in de [sociale] media en dat wij moeilijk onderscheid kunnen maken tussen feit en fictie.


Het is dan alleen maar menselijk om jezelf te verbinden bij het verhaal dat jou op dit moment gerechtigd laat voelen in jouw overtuiging. Het gaat niet meer om wat er waar is of niet, het gaat om wat IK vindt en IK wil en IK denk. Het EGO, het grote IK neemt de overhand, en met al de miljoenen mensen in de wereld zijn er veel IKKES.


Elke paar weken bezoek ik een leuk knus winkeltje in ons dorp, de eigenaar en ik hebben elke keer gesprekken die verder gaan dan het product of je gebruikelijke “small talk”. Eergisteren was een uitzonderlijk mooi gesprek. Het ging over de huidige staat van zijn en de veranderende energie in het algemeen. Empathie was de kern van ons gesprek wat mij er toe leiden om deze blog te schrijven. Het was echt fijn om een gesprek te voeren dat niet vanuit overtuiging was gedreven, maar vanuit een oprechte interesse in het gevoel over de situatie en hoe wij beiden als ondernemers er willen zijn voor onze klanten. Dit gesprek was gedreven uit empathie, en toen realiseerde ik mij dat er momenteel vooral gesprekken ontstaan vanuit overtuiging met de intentie de andere partij om te praten. Naar mijn mening is dit de reden waarom de verdeeldheid in ons land, in vriendengroepen en zelfs families steeds meer groeit.


Empathie dooft aannames en veronderstelde beperkingen. Het ervaren en gebruiken van empathie in je dagelijkse leven kan je helpen om contact te maken met de mensen om je heen, ‘empowerment’ is wat wij daarmee creëren.


Tijdens de yogalessen bij Studio Namaste, geven wij de handvatten om empathie voor jezelf te ervaren door in verbinding te komen met jouw fysieke lichaam, jouw ademhaling en alles wat je voelt. Wij houden de gedachtegang op afstand. Wanneer je in verbinding kan komen met je eigen kern van empathie, compassie en liefde, is het makkelijker om dat bij een ander te erkennen. Laten wij samen de energie vanuit empathie ontstaan en de wederzijdse compassie & liefde voor elkaar als men late bloeien. Dat is waar vrijheid en democratie om draait.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page