top of page

ADEM

Bijgewerkt op: 19 apr. 2021

Hoe belangrijk is je adem? Stomme vraag zal je zeggen, zonder adem leef je niet, toch?! JA is daarop het antwoord, MAAR het adem is zoveel meer dan het automatiseerde reflex van ons lichaam dat zorgt dat wij op deze aarde blijven. Ben jij bewust van je adem? Ben jij bewust van de winst die je kunt bereiken in je lichaam en geest door gewoon, bewust en diep te ademen? Vaak is het antwoord hierop "nou nee, niet echt!" Als yogabeoefenaar en docent heb ik kunnen leren wat een bewuste ademhaling met je doet. En natuurlijk loop ik niet de hele dag 'bewust' diep in en out te ademen, maar wel op de momenten waar het toe doet. Hoe? Daar gaan wij nu over hebben :-) Bewustzijn van je ademhaling is de eerste stap om stress, boosheid, frustratie, irritatie en zelfs een burn-out tegen te werken. Wanneer jij je realiseert dat jij, jou reactie op all deze benoemde situaties zelf in de hand hebt en dat het zo simpel is als bewustzijn van je adem, dan heb jij al het halve werk verricht.


Hoe wordt je bewust van je adem? Begin door eerst even te zitten op een rustig plekje. Breng je aandacht naar je adem en zonder iets te veranderen of aan te passen, echt te voelen hoe je ademt, en waar jij je adem voelt in jou lichaam. Misschien hoog in je borst - een oppervlakkig en snelle ademhaling veroorzaakt door onrust, spanning, angst, verwarring. Misschien juist laag in je buik - een rustig, ontspannen ademhaling waarbij je makkelijk tot rust komt. Verdiep je adem

Wanneer je bewust bent van je adem, begin je langzaam je adem te verdiepen. Dit doe je door te ademen via je neus en je adem richting jou buik te sturen. Daarmee bedoel ik dat bij de inademing jou buik zich uitzet en bol wordt en bij de uitademing je navel weer naar binnenkomt richting je navel. Lukt het jou om op deze wijze te ademen dan merk je dat jou adem vanzelf vertraagd, en dat jij dieper in en uit ademt. Probeer langzaam in te ademen voor 4 tellen, houd je adem vast voor 2 tellen, adem langzaam weer uit voor 4 tellen en houd je adem vast voor 2 tellen. Herhaal deze ritme. Hoe langer jij dit toepast, hoe kalmer jij je voelt. Gefeliciteerd! Jij hebt zojuist een adem meditatie uitgevoerd! Buddha leert ons dat door je adem te verdiepen, jij het pad naar verlichting bewandeld. Een gegeven dat de yogi's al 8.000 jaar geleden wisten is recentelijk wetenschappelijk onderbouwd.

Journalist Lesley Alderman schreef in de New York Times op 09.11.2016 een artikel genoemd BREATHE. EXHALE. REPEAT. Hiermee een kleine greep van wat er is geschreven vertaald door mij:


Onderzoeken hebben bewezen dat een diepe ademhaling, positieve effecten hebben en symptomen reduceren van angst, slapeloosheid, posttraumatische stressstoornis, depressie en aandachtstekort. Belisa Vranich, een psycholoog en auteur van het boek “Breathe” zegt "Een diepe ademhaling, enorm praktisch kan zijn. Het is mediteren voor mensen die het moeilijk vinden om te mediteren." Een theorie is dat de gecontroleerde ademhaling, de reactie van de autonome zenuwstelsel in het lichaam kan veranderen mbt de onbewuste processen zoals de hartslag en de spijsvertering evenals stress-respons. Dit volgens Dr Richard Brown, een geassocieerde klinische hoogleraar psychiatrie aan de Columbia University en coauteur van "The Healing Power of the breath."

Een bewuste verandering in de manier waarop je ademt blijkt een signaal te sturen naar de hersenen om de para-sympathische tak van het zenuwstelsel aan te passen. Dit kan de hartslag en de spijsvertering vertragen en gevoelens van rust bevorderen, evenals het sympathische zenuwstelsel, dat de vrijlating van stresshormonen zoals cortison controleert. Dr Brown vertelt dat hij bij zijn patiënten een transformatie heeft gezien door een toepassing van regelmatige ademhalingsoefeningen. Hij heeft een praktijk in Manhatten en geeft wereldwijd ademhalingsworkshops. Lees het origineel artikel hier verder. Wil jij je dus minder gestrest, gejaagd, vermoeid, paniekerig en depressief voelen? Leer diep en kalm ademen. #studionamastenl #adem #bewustzijn #breathe #breathexhalerepeat #inhale #exhale #geenstress #geenpaniek #rust #ruimte #yoga #hathayoga #yinyoga #meditatie #yogavoorderug #pranayama #yogaeverydamnday #diepademen

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page