top of page

MISCONCEPTIES OVER YOGA

Heel vaak hoor ik uitspraken over yoga dat niet kloppen. Met deze blog wil ik wat misconcepties uit de wereld helpen.


YOGA is alleen voor fit of flexibele mensen

Sommige mensen vermijden yoga omdat ze denken dat ze daarvoor mega fit en flexibel moeten zijn. De gedachte is dat yoga alleen voor de jonge, sterke en sportieve onder ons – en dat is te begrijpen aangezien je op social media vooral jonge mensen in soms onmogelijke lichaamshoudingen ziet. Maar niets is minder waar. Sterker nog, wat interessant is om te weten, is dat juist de mensen met het gevoel dat ze yoga niet zouden kunnen doen, er het meeste bij gebaat zijn en de grootste vooruitgang voelen en zien, fysiek, mentaal en emotioneel.


YOGA is alleen voor mensen met een goede gezondheid

Vaak hoor ik mensen zeggen, ik kom naar de yoga zodra ik weer fit ben.

In landen zoals India, wordt yoga al honderden jaren ingezet als geneeswijze of ondersteuning van herstel bij ziekte en/of blessures. Gelukkig wordt de waarde van yoga steeds meer erkend in de westerse geneeskunde. Onderzoek toont aan dat yoga kan help bij een brede scala aan lichamelijk en/of geestelijk problemen. Denk hierbij aan depressie, chronische pijn, kanker, hart en vaatziekte, maar ook auto-immune ziektes zoals reumatoïde artritis, waar ik zelf veel mee te maken heb de laatste jaren.


Het fijne aan yoga is, dat het nooit te laat is om te beginnen, want leeftijd speelt absoluut geen rol. Yoga is ook geen vervanger van regulier medische zorg, het is een aanvulling op het proces van de behandeling. Onderzoek toont aan dat wanneer yoga aan het behandelplan wordt toegevoegd, er na een tijd minder medicijnen nodig zijn of dat een operatie kan worden uitgesteld of zelfs geannuleerd. Dit gegeven geldt niet voor iedereen, maar het feit dat er zoveel mensen mee geholpen zijn laat zien dat de mogelijkheid bestaat.


YOGA is een religie

Yoga is GEEN religie. Yoga is ontstaan in India eeuwen geleden, maar stamt niet uit het Hindoeïsme. Yoga wordt beoefend door mensen met verschillende geloofsovertuigingen. Door christenen, boeddhisten, joden, moslims, atheïsten en meer.

Er is zeker een spirituele kant van yoga, maar je hoeft hier niet in te geloven om de voordelen van yoga te ervaren. Jij kunt ervoor kiezen om de onderdelen van yoga te gebruiken waarbij jij gebaat bent en andere onderdelen te laten liggen.

Meditatie, waar vele mensen de voordelen van zien, stamt uit de yoga en blijft hier een integraal onderdeel van.


OM chanten moet

De OM klank wordt vaak gebruikt voor of na een yogales en wordt als zweverig ervaren of gedacht dat het onderdeel is van een geloofsovertuiging. Wetenschappers hebben de voordelen van het reciteren van OM (AUM) mantra's bewezen en ze bevestigden dat het dagelijks herhaaldelijk chanten van OM (AUM) mantra stress vermindert, de concentratie verhoogt, gemoedsrust geeft & depressies behandelt, en zelfs cardiovasculaire voordelen heeft.


OM wordt beschouwd als de krachtigste van alle mantra's. Het zingen van de OM klank in de yogastudio is geen moet. Jij bent in een les altijd een vrij om mee te doen of niet.


Wat is YOGA dan wel?

Kort gezegd, is yoga een systematische technologie om het lichaam te versterken, de geest te begrijpen en de ziel te bevrijden.


Yogi's zijn meestal flexibeler, sterker, energieker, vitaler en jeugdiger dan degenen die geen yoga beoefenen. Wat je aan de buitenkant ziet gebeuren, is een weerspiegeling van wat er in je lichaam gebeurt. Met oefening versterk en kalmeer je het zenuwstelsel, verhoog je de bloedstroom naar interne organen en breng je meer zuurstof naar je cellen.

Je ruimt de mentale rommel op die je leven kan verwoesten, waardoor je de dingen duidelijker kunt zien. Je cultiveert spirituele spieren op een manier die je gelukkiger, minder angstig en vrediger kan maken. Stress speelt een grote rol in de cultivatie van ziektes, doordat yoga stress kan verminderen, zou het ervoor kunnen zorgen dat ziekte wordt vermeden. En wanneer ziekte geen rol speelt, is het verminderen van stress altijd een goed idee.


Yoga is een sterk maar langzaam werkende medicijn. Verwachten dat jij je beter gaat voelen naar een paar yogalessen is dus niet realistisch. Een groot verschil tussen een yogabeoefening en andere benaderingen naar genezing, is dat yoga opbouwend is, en steeds effectiever wordt over tijd. Dit is vaak niet het geval wanneer je praat over het gebruik van medicijn of ingrijpende operaties. Dat gezegd, yoga is niet de oplossing voor gebroken botten, infecties of noodgevallen waar spoedoperaties nodig zijn. Dan ben jij sneller geholpen bij de medische zorg.
Bronnen:

Yoga sutra’s van Patanjali - Elleke van Kraalingen

Yoga as medicine - Timothy McCall.M.D.

98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page