top of page

Yoga is for EveryBody

Bijgewerkt op: 19 apr. 2021

Wanneer ik in gesprek raak met mensen over yoga, krijg ik vaak een of meer van de volgende opmerkingen:

~ Ik ben niet lenig genoeg voor yoga

~ Yoga is veel te zweverig voor mij

~ Ik ben van mezelf te druk om aan yoga te doen


Ik word van dit soort uitspraken zo verdrietig. Dus ik dacht, het is tijd om deze misconcepties uit de wereld te helpen!

Lenig zijn voor yoga

Juist door yoga te beoefenen kan je leniger worden. Maar dat is niet waar yoga om draait. Yoga gaat vooral om zelfacceptatie, leren erkennen wat jouw lichaam aankan en waar je grenzen liggen. Voor jezelf de rust vinden om lief voor je lichaam en je geest te zijn. Door yoga te beoefenen word je vanzelf en met tijd flexibeler en sterker.


Yoga is zweverig

Nederlanders zijn nuchter van nature, en jammer genoeg heeft yoga het label zweverig gekregen omdat er eenzijdig wordt gekeken naar de verschillende mogelijkheden binnen yoga. Het is namelijk mogelijk om jezelf te verdiepen in de verschillende lagen van yoga om zo jezelf beter te leren kennen. Ieder persoon/docent die yoga doet interpreteert en deelt zijn visie van yoga aan de buitenwereld anders. Yoga is heel persoonlijk, en hoe jij yoga ervaart en meeneemt in jouw leven is afhankelijk van de klik die jij hebt met de persoon die jou hierin begeleid. Kom jij een docent tegen die zich richt op diepere energieën die yoga kan brengen en gebruik maakt van mantra’s zingen enz. en jij hebt hier helemaal niets mee, dan wil dit niet zeggen dat allel yoga hetzelfde zou zijn. Het vinden van de juiste yoga studio/docent die bij jou past is een zoektocht, wanneer jij die vindt, bouw je een relatie op die je leven voor altijd zou kunnen veranderen.

Te druk om yoga te doen

Als jij vanuit nature onrustig en druk bent in je lichaam en vooral in je hoofd, en jouw perceptie van yoga is dat je voor lange periodes stil moet zitten, dan kan ik mij voorstellen dat je het niet eens wilt proberen. De realiteit is wel anders wanneer jij de vorm van yoga vindt die bij je past. Yoga is heel dynamiek, met veel keuze van waar de nadruk ligt in de beoefening. Om de rust te creëren in je hoofd, is het nodig om eerst je lichaam te temmen. Dit doen wij door een serie houdingen achter elkaar te volgen waar ademhaling, kracht & flexibiliteit samenkomen. Je lichaam wordt uitgedaagd om te bewegen met aandacht voor de details en daardoor heb je geen ruimte om in je hoofd bezig te zijn met andere zaken.

Na de beoefeningen is je lichaam voorbereid op een meditatie [dit wordt vaak gezien als het heel lang stilzitten] of een fijne eindontspanning waar je hoofd en lijf samen tot rust komen.

Conclusie ~ ben je te druk, dan is yoga juist heel goed voor jou!


Yoga is dus voor iedereen, onafhankelijk van leeftijd, lichaamsbouw en gender.

~ Je leert dieper en beter ademhalen

~Je wordt flexibeler en sterker

~ Je krijgt veel meer energie

~ Je bloedcirculatie verbetert

~ Je ontwikkelt meer bewustzijn van je lichaamshouding en -werking

~ Het helpt je te ontspannen

~ Je kunt stress verminderen, en daarmee stress leren vermijden

~ Je leert vooral je lichaam, je geest, dus jezelf veel beter kennen


Probeer het een keertje, en laat weten wat jou ervaring is! NamasteRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page