top of page

Mijn reis naar een toxic-vrij leven!

Bijgewerkt op: 19 apr. 2021

Terwijl ik kijk naar de titel van deze blog, besef ik dat mijn reis naar een toxic-vrij leven een hele tijd geleden is begonnen. Ik zal je een lang verhaal besparen maar het even kort samenvatten. Het komt er op neer dat ik me begon te ergeren aan het feit dat ik voornamelijk door mijn eten, altijd, maar dan ook altijd, buikpijn kreeg! Ik ben door de medische molen gehaald met alle bijbehorende, ongemakkelijke en onprettige onderzoeken. Met de uiteindelijke uitslag van .... "tja, wij kunnen niets vinden, of je hebt een spastische darm [de diagnose die wordt gegeven aan alle onverklaarbare buikpijn klachten], of het zit tussen je oren!" Geen word aan gelogen, zoals desbetreffende arts insinueerde, dat de buik klachten waarvan ik soms dubbel van lag, een verzinsel was. Ik ben toen naar een Osteopaat gegaan, en daar kreeg ik een uitslag waar ik echt iets mee kon. Het was het eerste duwtje in de rug naar een toxic-vrij leven. Na 20 jaar jojo diëten had ik mijn darmen volledig . Mijn darmen waren de gewoon kluts kwijt en wisten niet meer hoe ze moesten functioneren. Door mijn eet wijze aan te passen en zuiver te eten zou ik mijn darmen weer in goede werking krijgen. Makkelijker kan niet ... toch?!?

Nou nee, zo makkelijk was het niet. Het blijkt dat er behoorlijk wordt gerommeld met ons eten. Ik begon labels van producten te leren lezen en verbaasde mij over wat er soms in zat. Bijvoorbeeld, waarom zit er in pindakaas meer suiker een raapzaadolie dan pinda's? Er hoeft toch niets meer dan pinda's in te zitten?! Daarna las ik steeds meer labels van producten waarin ik niet kon begrijpen waarom sommige ingrediënten in zaten. En an waren er ook nog een hoop E-nummers en ingrediënten waar ik de namen niet kende en zelfs niet eens kon uitspreken.

Uiteindelijk was de conclusie dat je beter alleen producten moest eten die in hun natuurlijk staat te koop waren. Groeten - niet voorgesneden, kruiden - vers en gedroogd, vlees/vis/kip - niet gemarineerd en vers fruit. Niets kant-en-klaar, in blikjes of pakjes. Ik moest een heel andere manier van koken aanleren. Maar het was erg leuk.

Vergeet niet dat dit zo'n 9 jaar geleden was, toen was gezond eten niet zo hip en had je op de producten niet eens allergie informatie op de labels. het vinden van gezonde recepten was best lastig. Nu kan je on internet eindeloos inspiratie op doen. Een feit dat mij erg gelukkig maakt wat dat betekent dat de hele wereld er klaar mee is dat er met ons eten wordt gerommeld.

De volgende stap voor mij was de realisatie dat de producten dat wij dagelijks gebruik evenveel rommel bevatten. Denk aan je shampoo, zeep, deo, dag-/nachtcrème, tandpasta, wasmiddel .... enzovoort. Wanneer je aan denkt dat jou huid jouw grootste orgaan is, en dat alles wat op jou huid komt ook in jou bloedbaan terechtkomt en daarmee door jou hele lijf wordt gepompt.... dan schrik je toch een beetje! Ik wel in ieder geval.


Onderzoek blijkt dat vrouwen zo'n 196 gevaarlijke stoffen binnenkrijgen per dag en mannen ongeveer 97.80% van deze stoffen komen ons lichaam binnen via onze huid, door de haar en huid producten, tandpasta, deo en make-up! OMG.... ik hoor het jou zeggen! Ik ben dus toen ook mijn dagelijkse producten gaan aanpassen.

Ja..... is mijn antwoord op de vraag die jij nu stel! Ik voel en zie een enorm verschil in mijn gezondheid. Mijn haar en nagels zijn super sterk en groeien harder dan ooit, mijn buikpijn is zo goed as weg [soms heb ik gewoon zin in iets ongezonds en dan voel ik dat gelijk] en ik ben in langer tijd niet zo fit geweest!

Er gebeurt iets in jou wanneer jij bewuster omgaat met jou voeding en producten, je begint de wereld anders te bekijken en ziet overall de vervuiling die je vroeger niet een opmerkte. Plastic wordt een grote vijand, evenals het overmatige inname van voeding zoals vlees, want al die dieren die wij opeten moten ook ergens vandaag komen. En na het kijken van documentaires zoals 'Cowspiracy', 'Forks & Knives', 'Food Choices' en 'What the health' ga jij er toch anders mee om. En ja, je gaat ook allerlei documentaires kijken en artikelen lezen die over het milieu, voeding en algemene gezondheid gaat. Want het gaat je interesseren, het gaat jou boeien en je gaat ermee aan de slag met jezelf, jou gezin, en elke keer wordt de rimpel groter.

Daarbij ga kom je achter wat bewuste beweging voor jou kan betekenen. Bij mij was het yoga beoefenen. Ongeveer 5 jaar geleden toen ik midden in deze levenstransformatie zat ben ik weer begonnen met het beoefenen van yoga. Eerst om als doel om van mijn rugpijn af te komen [dat was in 2 maanden al gelukt] en daarna omdat ik merkte dat mijn geestelijk en emotionele gesteldheid ook aan het detoxen was. En nu, ben ik yogadocent, en heb samen met mijn man Jos een yogastudio waar wij anderen willen helpen aan een non-toxic lifestyle. Lichamelijk, geestelijk en emotioneel. Een totaal plaatje waar de een niet zonder de ander kan bestaan.

Er is voor iedereen een soort yoga dat bij jou past op dat moment. Yin yoga voor het strekken van bindweefsel, je spieren en tegelijkertijd een meditatie. Hatha yoga voor wat meer beweging en strekken van de spieren. Yoga voor de rug als je een flexibele rug wilt behouden of juist van rugklachten afkomen. Hot yoga voor wanneer jij het gevoel van hard sporten en de rust van de yoga wilt ervaren. Yang Yin yoga wanneer jij de hatha en yin yoga wilt combineren. Hot yin wanneer je houdt van warmte en yin yoga tegelijk.

Er is yoga voor iedereen, en kun je niet naar onze studio [Studio Namaste te Oisterwijk] komen dan zijn er vaak veel yogastudio's bij jou in de buurt. Probeer het een keer, en neem de tijd en mogelijkheid om te onderzoeken welke studio/docent het beste bij jou past. Kom je achter dat yoga niks voor jou is, dan zoek je een beweging dat wel bij jou past. Hardlopen, wandelen, bootcampen, de sportschool .... mogelijkheden genoeg!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page