top of page

LAUGH OUT LOUD!

Lachen kan jou gezondheid bevorderen!

Lukt het jou om regelmatig hard op en oprecht te lachen? Dat slappe lach waar je buikpijn [in het positieve zin] van overhoudt? Lachen waar jij later nog op terugdenkt en daardoor nogmaals in de lach schiet? Onvoldoende lachen heeft bijna een epidemische proportie bereikt.


Waarom is lachen zo belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid?

Lachen hoort bij ons als mens, een eigenschap dat ons lichaam zowel spontaan als bewust te wegen kan brengen. Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd dat laten zien dat lachen grote voordelen op ons lichaam heeft, zowel fysiologisch als psychologisch.

Een van de eerste referenties van het therapeutische voordelen van lachen, vindt je in

Norman Cousins schreef in Anatomy of an Illness in 1979 een van de eerste referenties dat lachen therapeutisch veel voordelen heeft. Cousins omschrijft lachen, "als het creëren van een pijnstillend effect voor de pijn dat je voelt". Inmiddels is deze notitie geëvalueerd in een compleet veld van onderzoek wat een nieuw en populaire tak van yoga heeft geïnspireerd: LACH YOGA!!


Voormalige huisarts Dr. Madan Kataria, creëerde lach yoga door simpele ademhalingsoefeningen te combineren met opzettelijk lachen. Dr Kataria's lach yoga is inmiddels een globale beweging. Zijn boek "Laugh for No Reason" is vertaald naar Italiaans, Frans, Duits, Farsi, Indonesisch en Koreaans, jammer genoeg nog niet in het Nederlands! Er zijn zelfs Lach yoga clubs in over 116 landen wereldwijd. Hoe gaaf is dat!!


Dr. Kataria geloofd dat de voordelen van lachen voor onze gezondheid zo enorm zijn, dat hij ze vaak voorschrijft in plaats van medicijnen. Maar wat zijn dan de voordelen van lachen?


Lach Yoga Onderzocht

De kern van lach yoga is de conclusie dat ons lichaam het verschil tussen opzettelijk lachen en spontaan lachen niet kan erkennen. Een conclusie dat steeds meer door onderzoek wordt onderbouwd.


Het is dus geen verassing dat een van deze onderzoeken ontdekt dat opzettelijk lachen het gemoedstoestand verbeterd. Wat nog interessanter in dezelfde onderzoek is, dat opzettelijk lachen de cijfers van depressies verminderde, waarbij onderzoekers suggereren dat het een eenvoudige, goedkope interventie voor de geestelijke gezondheid kan bieden.


Wanner wij samen lachen als een groep [of in een lach yoga club] vergroten wij de gezondheidseffecten in het positieve zin. Onderzoek toont, dat samen lachen met andere erg belangrijk is voor het gevoel van sociale verbondenheid. Een onderzoek met gebruik van een PET scan meting onderfond dat sociaal gelach een afgifte van endogene opioïden veroorzaakt in de brein regio's waar het verwerken van beloningen, opwinding en interne gevoel wordt opgewekt (respectievelijk de thalamus, caudate nucleus en anterior insula).


Deze bevinding helpt om het voorstel dat Cousins omschreef dat lachen pijnstillende effecten heeft te onderbouwen, en geeft ook inzicht in de mechanismen achter euforie, wat duizenden mensen wereldwijd naar de lacht yoga heeft gebracht.


Lachen maakt endorfines en 'gelukshormonen' zoals dopanime en serotonine vrij waardoor stresshormonen worden onderdrukt zoals adrenaline en kortisol. Onderzoek heeft aangetoond dat lachen "de effecten van stress kan verminderen, het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen, de tolerantie voor pijn kan verhogen, het aantal depressies kan verminderen, de hartslagvariabiliteit kan verhogen" (een maatstaf voor flexibiliteit in het autonome zenuwstelsel) en zelfs het immuunsysteem kan versterken.


Ik kan geen betere manier bedenken om de effecten van lachyoga op je eigen gezondheid te bestuderen dan door het zelf te proberen! Met alle voordelen die hierboven genoemd worden, waarom niet experimenteren met lachyoga en het zelf ontdekken?


Mocht jij het met een groep willen ervaren, doe dan mee met de Lach yoga workshop!Begeleiding: Andre de Jong

Datum: 10 december 2022

Tijd: 12:30 - 13:45 uur

Locatie: Studio Namaste, Tuinweg 24, 5061 HM Oisterwijk


Wil jij meer weten over lach yoga, is Laughter Yoga International een mooie plek om te beginnen!Referentie: Dit artikel is geïnspireerd door een nieuwsbrief gepubliceerd door The Minded Institute.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page