top of page

DE VOORDELEN VAN YOGA & SLAAP

Wanneer mensen aan yoga denken, denken ze vaak aan energieke zonnegroeten en uitdagende poses die je hart sneller doen kloppen. Maar om veel redenen is yoga eigenlijk fantastisch om tot rust te komen en het stressniveau te verlagen na een drukke dag. De reden is dat een yoga-routine voor het slapengaan niet alleen je lichaam ontspant, maar ook je geest.


Met de focus op het helpen om in het huidige moment te blijven, en oefeningen die diepe, rustgevende ademhaling, fysiek bewustzijn en andere belangrijke dingen bevorderen om je te helpen goede slaappraktijken te ontwikkelen.


Door yoga te beoefenen voor het slapengaan, kun je verschillende voordelen behalen die je lichaam, geest en ziel zullen verfrissen.


Er zijn zes hoofdredenen om 15-60 minuten yoga en aandacht voor de adem [pranayama] te beoefenen. Met een toegewijde en regelmatige beoefening kun je een of meer van de volgende voordelen ervaren. Je zult meer voordelen in je leven zien ontstaan ​​naarmate dat jij je beoefening verlengt en verdiept.


1. Vermindert angst, spanning & stress

Yoga biedt tal van hulpmiddelen om stress, spanning en angst te verminderen. Door diepe ademhaling en meditatie in je dag routine te integreren, moedig je jezelf aan om te ontspannen en kun je de beter de nacht doorslapen, hoe stressvol je dag ook is. Er zijn verschillende kalmerende en rustgevende yoga-ademhalingsoefeningen waarmee u kunt ontspannen voordat u naar bed gaat. Als je wakker wordt vanwege onrust, stress of angst, kun je de ademhalingstechnieken in je bed oefenen om je te helpen weer in slaap te vallen.


2. Helpt bij het opbouwen van een [slaap]routine

Een goede slaaphygiëne is essentieel voor een goede nachtrust. Slaaphygiëne is het aannemen van goede gewoonten en een nachtelijke routine die slaap en diepe rust bevordert. Een sessie van kalmerende houdingen en langzame diepe ademhaling aan het einde van de dag zullen je lichaam het signaal geven dat het tijd is om te ontspannen voor de nacht, waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Voor het beste resultaat, sta jezelf toe om direct van je yogamat naar je bed te gaan.


3. Verbetert de bloedsomloop

Langzaam diep strekken en aandachtig ademen voor het slapengaan verbetert de bloedsomloop, wat de bloeddruk verlaagt, bloedstolsels helpt voorkomen en je energieniveau in evenwicht brengt. Een gezonde bloedsomloop versterkt ook het immuunsysteem, ontgift het lichaam en stimuleert celregeneratie.


Een goede circulatie van prana, bloed en lichaamsvloeistoffen heeft een positieve invloed op jou algehele gezondheid, wat op zijn beurt de slaap verbetert.


4. Bevordert gewichtsverlies

We weten dat dagelijkse lichaamsbeweging helpt gewicht te verliezen en een gezond lichaamsgewicht te behouden. Het beoefenen van versterkende yogahoudingen zal je metabolisme stimuleren om meer calorieën te verbranden terwijl je slaapt. Een gezond gewicht vermindert brandend maagzuur en spijsverteringsproblemen en verbetert de gezondheid van het hart, waardoor je beter slaapt. Als je een actieve beweging/beoefening gebruikt om af te vallen, kun je het beste eindigen met een langere Savasana [eindontspanning] en meditatie om ontspanning voor het slapengaan te bevorderen.


5. Verzacht pijnlijke spieren en gewrichtspijn

Langzaam diep strekken voor het slapengaan verlicht spierspanning, gewrichtspijn en nachtelijke pijnen. Veel mensen ervaren lichamelijke pijn en pijn na een dag hard werken, vooral mensen die veel op hun voeten werken of veel aan een bureau zitten. Als je lichaam pijnlijk en ongemakkelijk aanvoelt, zal het moeilijk zijn om in slaap te vallen en een gezonde slaapkwaliteit te ervaren. Zachte yogahoudingen [Pawanmuktasana] zijn een van de beste methoden om pijn en spanning te verminderen om zo een ​​goede nachtrust mogelijk te maken. Als je wakker wordt vanwege lichaamspijn, kun je misschien zelfs een of twee houdingen in je bed oefenen om het ongemak te verlichten.


6. Vermindert slapeloosheid

Met al zijn nadruk op ontspanning en opmerkzaamheid, is het gemakkelijk in te zien hoe een regelmatige yogaroutine je zal helpen om rustgevende gewoonten op te bouwen die je in staat stelt om regelmaat, en kwaliteit van slaap te ervaren. Een diepe, rustgevende slaap, dankzij de goede bloedsomloop en goede slaaphygiëne door een gezonde routine, zal jou gezondheid en het algehele kwaliteit van leven verbeteren. Een yoga-levensstijl en regelmatige meditatie helpen verder slapeloosheid te verminderen en de slaap te verbeteren.


YOGAHOUDINGEN VOOR HET SLAPEN GAAN

Net zoals er bepaalde yogahoudingen zijn die het beste werken om je energie 's ochtends op te voeren, zijn er enkele die van nature zijn ontworpen om je lichaam en geest te ontspannen, waardoor ze perfect zijn voor yoga voor het slapengaan. Ontspannende houdingen, zoals voorover buigingen, herstellende houdingen en houdingen die je helpen diep te ademen, zijn het beste.


Naast het vergroten van je kansen om de aanbevolen acht uur slaap te krijgen, zullen de onderstaande yogahoudingen je helpen om sneller in slaap te vallen, dieper te slapen en uitgeruste wakker te worden dan ooit tevoren.


> Zittend vooroverbuiging [Paschimottanasana]

> Kindhouding [Balasana]

> Gebonden hoekhouding [Supta Baddha Konasana]

> Benen omhoog tegen de muur [Viparita Karani]

> Rugligging Spinal Twist [Supta Matsyendrasana]

> Corpse pose [savasana]


Aangezien deze houdingen de meest effectieve asana's zijn om een ​​rustige en diepe slaap te bevorderen, zijn ze het meest effectief om 6-8 diepe langzame ademhaling per houding vast te houden. Je kunt andere actieve asana's beoefenen, maar let erop dat je energieke houdingen minimaliseert en deze aan het begin van je reeks plaatst.


Het spelen van zachte muziek en het gebruik van kalmerende etherische oliën zal je verder aanmoedigen om te ontspannen. Neem de tijd om voor of na je avondoefening te stil te zitten [mediteren - 3 minuten kan al voldoende zijn], om zo je aandacht naar je lichaam en ademhaling te brengen. Dit zal een ​​goede nachtrust en gemoedsrust gedurende de nacht bevorderen. Een regelmatige yogabeoefening is de beste manier om van al deze geweldige voordelen van yoga te profiteren en je slaapkwaliteit te verbeteren.


Yoga heeft veel voordelen - het belangrijkste is dat yoga je helpt stress te verminderen en tot rust te komen. Een goede yoga routine, aan begin van de dag of/en net voor het slapengaan bevorderd niet alleen jou slaap, maar jou geheel gevoel.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page