top of page

10 GEWELDIGE UITWERKINGEN VAN EEN DAGELIJKS YOGA BEOEFENING

Er zijn behoorlijk wat rages gaande in de wereld van yoga - geitenyoga, wijn/bier yoga, naakt yoga… om er maar een paar te noemen - maar er is één constante gegeven en alle vormen: alle deelnemers rollen altijd hun yoga mat uit.


Dat komt omdat het een uitstekende manier is om in contact te komen met je lichaam, je grenzen, je concentratie … jezelf, of je nu een beginner bent of een ervaren yogi.

Bovendien zijn er enkele serieus geweldige gezondheidsvoordelen van yoga die te wegen kunt brengen tijdens een dagelijkse beoefening.


Hier zijn slechts enkele van de meest indrukwekkende die een schouderklopje waard zijn (want, ja, de mogelijkheden zijn eindeloos):


1. Betere flexibiliteit en mobiliteit.


Deze ligt misschien voor de hand, maar het is het vermelden waard, want hey, je was misschien niet in staat om je tenen aan te raken of je handen achter je rug te verbinden voordat je yoga beoefende. Maar dat kunnen is niet het enige voordeel van buigzaam worden.


Omdat yoga een heleboel vormen heeft die worden uitgevoerd om de flexibiliteit te verbeteren en spierkracht op te bouwen, traint het ook ons ​​diepe bindweefsel. Stress en angst kunnen onze weefsels moe, strak en stram maken. Yoga richt zich op beweging en bewustzijn van het hele lichaam, dus we kunnen de houdingen vaak gebruiken om deze chronisch strakke gebieden te verzachten en te verlengen.


Dit betekent niet alleen meer flexibiliteit aan de buitenkant, maar je kunt ook opnieuw de weefsels van je lichaam trainen om juist te verbinden. Een consistente beoefening, is hoe jij dat bereikt. De poses zelf zijn een krachtig serum dat ons lichaam wakker maakt en vrijer, meer mobiliteit & een betere houding, doet ons door de ruimte bewegen met meer vrijheid.


2. Chronische pijn verminderen.


Chronische, altijd aanwezige pijn is niet iets waar je luchtig mee omgaat. Het kan de kwaliteit van leven ernstig verzwakken, en uit onderzoek blijkt dat het zelfs tot depressie kan leiden. Maar meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat yoga een uiterst effectieve behandeling is, vooral voor mensen die lijden aan chronische rugpijn, nekpijn & vaste schouders.


Een dergelijke studie, gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine, vond dat degenen die chronische lage rugpijn hadden, zelf rapporteerden dat ze beter functioneerden en minder pijn hadden na drie maanden wekelijkse lessen. Ze hadden ook significant meer kans om na een jaar te stoppen met pijnstillers. En met de huidige opioïde-epidemie is dat een goede reden om het eens te proberen.


3. Mentale gezondheid een boost geven.


Alle lichaamsbeweging is gekoppeld aan het verminderen van symptomen van depressie, en yoga is geen uitzondering: een overzicht van studies gepubliceerd in Frontiers in Psychiatry suggereerde dat mensen met depressie, slaapproblemen en andere psychische aandoeningen allemaal baat zouden kunnen hebben bij het beoefenen van yoga. Veel mensen leven voor de mentale voordelen die ze ervaren. Op de vraag waarom we oefenen, hebben zowel docenten als studenten de neiging om dingen te benoemen als “yoga is aardend”, "yoga is een hulpmiddel om te helpen om in mijn lichaam te zijn” en “yoga is een magische manier om je stemming positiever te maken”.


Yoga kan ook een onmiddellijk stemming verbeterende effect hebben. Er zijn zoveel houdingen in yoga die helpen bij depressie en stemming. Enkele favorieten van mij [Natascha] die mij een gevoel van geluk en openheid geven zijn: de wild thing, kameelhouding, de omgekeerde krijger… houdingen die letterlijk helpen om je hart te openen en een nieuw perspectief te vinden.


Zelfs als de mist van depressie onmogelijk dik lijkt, is contact maken met het lichaam een ​​geweldige manier om aanwezigheid te vinden, en aanwezigheid is als een koplamp waarmee je een weg vooruit en naar buiten kunt zien.


4. Beter worden in trainingen.

Geen enkel mens is slechts in één ding geïnteresseerd. Het is dus oké om van yoga te houden, maar ook van bootcamp. Of hardlopen. Of voetbal. Of krachttrainen in een sportschool. Wat je passie ook is, het is waarschijnlijk dat een regelmatige yogabeoefening je kan helpen beter te presteren in je andere bewegingsvormen. Herhaalde houdingen geven diep bindweefsel, meer drijfvermogen en aanpassingsvermogen, waardoor onze spieren effectiever kunnen presteren. Dit betekent dat het dagelijks beoefenen van yoga ook ondersteunend kan zijn in onze prestaties bij andere bewegingsvormen te verbeteren.


Maak je geen zorgen, dit betekent niet dat jij heel je trainingsschema moet aanpassen. Sport je 3 x per week, dan zou jij 1 x per week kunnen vervangen met een yogales, om zo de andere 2 x training effectiever te kunnen presteren.


5. Afvallen is een mogelijkheid.

Als je altijd hebt gedacht dat yogalessen met hoge intensiteit de enige manier waren om af te vallen, is het tijd om je hersenen opnieuw te trainen. Hoewel er zeker niets mis is met die stijlen, ontdekte een onderzoek van het American Journal of Managed Care dat een herstellende yogabeoefening ook effectief kan zijn om het cijfer op de schaal te verminderen.


In het onderzoek verdeelden onderzoekers een groep vrouwen met overgewicht in twee groepen: degenen die regelmatig herstellende yogalessen volgden en degenen die deelnamen aan strek-sessies, beiden duurden 48 weken. Degenen in de yogagroep deden geen heftige houdingen of intensieve flow sessies; onderzoekers zeiden dat de lessen in plaats daarvan gericht waren op ontspanning en stressvermindering. De houdingen werden lange tijd vastgehouden, een diep een omspannende ademhaling werd benadrukt en er werd meditatieve muziek afgespeeld.


Met dat alles in gedachten, zou je denken dat afvallen niet echt het einddoel zou zijn. Maar deze groep verloor significant meer onderhuids vet (het soort dat direct onder de huid zit) dan de strek-groep in de eerste zes maanden en de gewichtstoename bleef op een minimum. Dus dit laat maar zien dat het niet altijd nodig is om jezelf fysiek uit te putten.


6. Verhoogt creativiteit.


Heb je moeite om die presentatie af te maken of je ziet beren op de weg tijdens een project waar jij middenin zit, zou dit een teken kunnen zijn om je yoga mat uit te rollen.


Onderzoek suggereert, wanneer je de mindfulness componenten van yoga regelmatig beoefent, inclusief het gebruik meditatie, mantra en diepe ademhalingstechnieken, je alfa-hersengolven, of de “gelukkige kalme hersengolven” kunt stimuleren en verhogen. Door herhaling van deze mind-body-technieken, kun je de architectuur van de hersenen veranderen die aansluit in de plek van verbinding en creativiteit. De moeite waard om het uit te proberen.


7. Verlaagd het risico op hartaandoeningen.


Hartgezondheid is belangrijker dan ooit, uit recent onderzoek blijkt dat hartaanvallen, hoge bloeddruk en diabetes steeds vaker voorkomen bij jongere mensen, vooral bij vrouwen. Maar het blijkt dat yoga je risico kan helpen verlagen. Uit een overzicht van studies gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology bleek dat het beoefenen van yoga net zo goed kan helpen als conventionele oefeningen, zoals stevig wandelen.


In feite analyseerden de onderzoeken verschillende soorten yoga - zowel atletische als zachtere stromingen - evenals een breed scala aan mensen met verschillende gezondheidsproblemen. Over het algemeen zagen ze dat bij degenen die yoga beoefenden, hun bloeddruk met vijf punten verlaagden en hun niveaus van "slechte" LDL-cholesterol met 12 punten verlaagden. Wat dit suggereert: het gaat waarschijnlijk minder om het type yoga dat je volgt, maar meer om dat jij consequent bent in je beoefening.


8. Positief vooruitzicht.


Wij weten het eigenlijk allemaal: de manier waarop je denkt en handelt wordt gewoonte, en heeft grote invloed op je humeur en hoe je over jezelf denkt. Het is dus belangrijk om jezelf in een veilige ruimte te plaatsen waar je je niet beoordeeld voelt en in harmonie kunt zijn met je gedachten.


Yoga is daar de plek voor. Door aan het begin van de les intenties te stellen en je te concentreren op het huidige moment, je bewust te zijn van hoe jij je voelt op dat moment, en je meer bewust te zijn van negatieve denkpatronen wanneer ze zich voordoen.


Door ze te begrijpen en ze te vervangen door een nieuwe activiteit, zoals gecontroleerde ademhaling en bewuste beweging, kun je de psychologische stress verminderen die negatieve gedachten veroorzaakt... en je algehele houding en vooruitzichten drastisch verbeteren.


Deze eerste 10 minuten van een yogales, kan dus levens veranderende kwaliteiten bieden.


9. Astmasymptomen verlichten.


Je wil jou conventionele zorg voor de behandeling van astma niet opgeven, maar onderzoek toont aan dat yoga een geweldige aanvullende behandeling kan zijn om de symptomen te verlichten. Een kleine studie, gepubliceerd in BMC Pulmonary Medicine, keek naar 57 volwassenen met milde tot matige astma en ontdekte dat degenen die gedurende acht weken een yogaroutine aan hun schema toevoegden, hun symptomen drastisch konden verminderden en minder vaak medicijnen hoefden te gebruiken.


Dit kan te danken zijn aan de ademhalingsoefeningen [ook pranayama genoemd] dat tijdens een yogales wordt.


10. Minder stress en beter slapen.


Ach, slaap. Het is iets dat ons altijd wordt verteld om meer van te krijgen, hoe ongrijpbaar dat concept ook lijkt. Als je moeite hebt om meer je ogen te sluiten, kan yoga helpen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 55% van de yogi's zelf aangaf veel beter te slapen, en meer dan 85% zei dat ze minder gestrest waren. Hier ging de eer (opnieuw) naar de ademhalingsoefeningen in yoga die je kunnen helpen ontspannen en spanning verlichten na een gekke stressvolle dag.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page